Vogelhuisje Specht

Tip: Too Good To Go producten

Deze producten zijn nog steeds van topkwaliteit, maar hebben bijvoorbeeld een korte houdbaarheidsdatum of gaan uit ons assortiment. Het zou zonde zijn om ze weg te gooien, dus geven we zowel de producten als jou nog een laatste kans.

Voorkom verspilling en profiteer van extra korting!

Deze producten zijn nog steeds van topkwaliteit, maar hebben bijvoorbeeld een korte houdbaarheidsdatum of gaan uit ons assortiment. Het zou zonde zijn om ze weg te gooien, dus geven we zowel de producten als jou nog een laatste kans.

Voorkom verspilling en profiteer van extra korting!

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Hoe kan ik een nestkast voor de Bonte Specht ophangen?

Als je wilt helpen om de Bonte Specht een plekje te geven om te nesten, dan kun je een speciale nestkast voor deze vogel ophangen. Het ontwerp van de nestkast voor de specht is anders dan bij andere vogelhuisjes. De invliegopening is afgesloten, zodat de specht deze zelf kan uithakken. Dit geeft de specht de mogelijkheid om zijn natuurlijke hakgedrag te vertonen en is bovendien handig omdat er steeds minder bosrijke gebieden zijn waar de spechten kunnen nesten.

Bonte spechten nesten het liefst in bosrijke gebieden, maar je kunt ze ook in parken en tuinen aantreffen. Nestkasten voor de Grote Bonte Specht zijn speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de natuurlijke behoeften van de vogel en bieden dus een geschikte oplossing als er weinig natuurlijke nestplaatsen beschikbaar zijn.

Wat zijn enkele weetjes over de specht?

  • In Nederland komen drie verschillende formaten bonte spechten voor: de kleine bonte specht, de middelste bonte specht en de grote bonte specht. De grote bonte specht is het meest voorkomend.
  • Spechten zijn in staat om te hakken met een snelheid van ongeveer 20 slagen per seconde.
  • De specht heeft een bijzonder lange tong, die wel drie keer zo lang is als zijn snavel. Hiermee kan hij gemakkelijk insecten uit de boomschors halen.
  • Spechten eten niet alleen insecten, maar ook bessen, zaden en noten. Sommige soorten spechten eten ook wel kleine gewervelde dieren, zoals kikkers en hagedissen.
  • Spechten leggen vaak 5 tot 6 eieren per broedseizoen en zowel de mannetjes als de vrouwtjes broeden de eieren uit. Na ongeveer 20 tot 23 dagen komen de jongen uit het ei.
  • Spechten hakken vaak een nest in een boomholte en gebruiken het losgekomen zaagsel en stukjes hout om een nest van te maken.

Hoe kan ik een nestkast voor de bonte specht het beste ophangen?

Het is niet alleen belangrijk om een goede nestkast te hebben, maar ook de locatie waarop deze wordt opgehangen. Voor een nestkast voor de kleine of grote bonte specht is het ideaal om een beschutte plek te vinden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de nestkast niet in direct zonlicht hangt. Plaats de invliegopening bij voorkeur op het noordoosten, vanwege de wind in Nederland die vaak uit het zuidwesten komt. Zorg ervoor dat er een vrije en veilige aanvliegroute is, zonder takken voor de opening. Om het territorium van de specht te respecteren, is het aan te raden om minstens 15 meter tussen twee nestkasten te houden. Hang de nestkast bij voorkeur op ca. 3 meter hoogte, maar minimaal 2 meter boven de grond. Het is niet nodig om de nestkast te vullen met nestmateriaal. Dit doet de specht zelf.

Hoe kan ik een nestkast voor de bonte specht schoonmaken?

Om een nestkast voor de bonte specht schoon te maken, moet je eerst zorgen dat het broedseizoen voorbij is. Dit is meestal in september of oktober, afhankelijk van je locatie. Nadat je hebt vastgesteld dat er geen vogels meer in de kast zijn, kun je de kast openen en het oude nestmateriaal verwijderen.

Het is belangrijk om de kast grondig schoon te maken om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich ophopen. Gebruik hiervoor een mengsel van water en een mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel. Gebruik een borstel om de hoeken en kieren van de kast goed schoon te maken. Spoel de kast vervolgens af met schoon water en laat hem goed drogen voordat je hem weer ophangt.

Zorg er ten slotte voor dat je de kast op de juiste manier terugplaatst. De kast moet op een beschutte plek hangen, uit de buurt van direct zonlicht en regen. Ook moet hij stevig vastzitten en niet wiebelen in de wind. Zo creëer je de ideale omstandigheden voor de bonte specht om in te broeden.

Ontdek de natuurlijke nestkasten van Aniculis.nl, inclusief een mooie optie voor de Specht

Als je op zoek bent naar een mooie en natuurlijke nestkast voor de Grote Bonte Specht, dan kun je terecht bij de webshop Aniculis.nl. Naast deze specifieke nestkast hebben we ook nog vele andere nestkasten voor verschillende vogelsoorten. De nestkasten zijn van goede kwaliteit en zijn ontworpen om de vogels een veilige en comfortabele plek te bieden om te broeden. Met een nestkast van Aniculis.nl kun je dus niet alleen de vogels een handje helpen, maar ook nog eens genieten van hun aanwezigheid in je tuin of omgeving.

Wat is dit? Vink "Onthoud mij" om uw winkelwagen op deze computer te raadplegen, ook als u niet ingelogd bent.