Vogels voeren, het hele jaar door

Jaarrond tuinvogels voeren

Je kunt vogels het beste gedurende het hele jaar voeren. In tegenstelling tot de nog steeds wijdverbreide opvatting dat je aan het einde van de winter moet stoppen met vogels voeren, tonen wetenschappelijke onderzoeken in zowel Engeland als Duitsland aan dat het hele jaar door voeren een aanvullende bijdrage kan leveren aan het behoud van onze vogeldiversiteit.

De zogenaamde jaarrond voeding is eigenlijk een aanvullende voeding - wilde vogels vinden hun voedsel in de natuur en komen alleen naar voederplaatsen als er onvoldoende voedsel in hun natuurlijke omgeving is. Dit effect is ook merkbaar tijdens het broedseizoen in het voorjaar/zomer, omdat volwassen vogels zich kunnen versterken bij jaarrond voederplaatsen voordat ze weer op zoek gaan naar natuurlijk voedsel (bijv. insecten en rupsen) voor hun jongen.

Ganzjahresfütterung von Wildvögel Ganzjahresfütterung von Wildvögel

Je kunt het hele jaar door vogels bijvoeren

Vanwege de afname van natuurlijke habitats en de voortdurende afname van insectenpopulaties is het bijvoeren van vogels gedurende het hele jaar zeker gerechtvaardigd.

Tuinen die vogelvriendelijk zijn ingericht, kunnen het verlies aan natuurlijke habitats compenseren en vogels een veilige haven bieden in stedelijke gebieden. Door een diversiteit aan gras, bloeiende planten, struiken en bomen aan te bieden, worden veel vogels geholpen om zelfstandig te overleven.
Het brengt veel mensen vreugde om vogels te zien in hun directe omgeving. Bijvoeren van vogels zorgt ervoor dat ze nog frequenter te zien zijn.

Een positief neveneffect is dat, op langdurig aanwezige jaarrond voederplaatsen, tot wel 50 verschillende vogelsoorten kunnen worden ondersteund of waargenomen.

Vogels voeren in de lente

Een pimpelmees voert een jonge vogel in het nest Een pimpelmees voert een jonge vogel in het nest
Een pimpelmees voert een jonge vogel in het nest

In het voorjaar herstellen veel tuinvogels hun energiereserves na een vermoeiende winterperiode. Met de stijgende temperaturen keren ook veel trekvogels terug naar hun zomerse verblijfplaats en begint het broedseizoen.

De gevederde vrienden spenderen veel energie aan het zoeken en verdedigen van hun territorium, het paren, het zoeken en bouwen van een geschikt nest en het leggen van eieren. Na het uitkomen van het eerste broedsel begint de stressvolle periode van het verzamelen van voedsel voor de jongen.

Insecten, rupsen en wormen zijn een belangrijke bron van eiwitten voor vogels. In de lente gaan vogels actief op zoek naar deze voedselbronnen, die normaal gesproken aanwezig zijn in een vogelvriendelijke tuin.

Veel vogelouders waarderen tijdens deze periode de extra hulp die ze van mensen krijgen en nemen graag eiwit- en vetrijk voedsel van ons aan, terwijl ze tegelijkertijd de jonge vogels voeden met het noodzakelijke (en helaas steeds minder beschikbare) natuurlijke voedsel.

Vogelvoer voor de lente:

  • Vetproducten: Denk aan vetbollen, vetblokken, vettraktaties, vogelpindakaas en gevulde kokosnoten
  • Insecten: Bijvoorbeeld gedroogde meelwormen of andere producten die insecten bevatten
  • Voedermixen: Zaadmixen bieden in de lente een gevarieerde voedselbron die verschillende vogelsoorten aantrekt en ondersteunt

Vogels voeren in de zomer

Het roodborstje voedt een jonge vogel met een meelworm Het roodborstje voedt een jonge vogel met een meelworm
Het roodborstje voedt een jonge vogel met een meelworm

Het kroost is uitgevlogen en heeft het ouderlijk nest verlaten.

Nu begint de rui voor de volwassen wilde vogels (veren slijten en moeten daarom regelmatig worden vernieuwd). Het verenkleed wordt geleidelijk afgeworpen door de volwassen vogels en vervolgens groeit er een nieuw verenkleed.

In deze periode hebben vogels een hogere energiebehoefte en hebben ze behoefte aan voeding die rijk is aan eiwitten. Dit voer wordt ook graag geaccepteerd door de jonge vogels en door deze voeding aan te bieden wordt het natuurlijke voedselaanbod voor vogels uitgebreidt.

Vogels gaan van nature op zoek naar de wormen en insecten die ze nodig hebben voor hun eiwitbehoefte. Je kunt ze ondersteunen door bloeiende planten in je tuin te plaatsen om zo insecten aan te trekken. Ook kun je het gazon besproeien, waardoor wormen naar de oppervlakte komen en gemakkelijker te vinden zijn voor vogels.

Wil je nog een stapje verder gaan?
Bied je gevederde vrienden ook in de zomer een goed gevulde voederplaats aan en zorg ervoor dat ze een vogelbad met vers water in je tuin of op je balkon kunnen vinden.

Je hoeft je geen zorgen te maken over het voeren van vogels, want ze stoppen vanzelf wanneer ze genoeg hebben gegeten. Het voer in je tuin zien ze als een extraatje naast hun natuurlijke voeding, niet als een vervanging.

Vogelvoer voor de zomer:

  • Insecten: Bijvoorbeeld gedroogde meelwormen of andere producten die insecten bevatten
  • Voedermixen: Zaadmixen bieden in de zomer een gevarieerde voedselbron die verschillende vogelsoorten aantrekt en ondersteunt
  • Vetproducten: Denk aan vettraktaties, vetblokken, mezenbollen, vogelpindakaas en gevulde kokosnoten

Vogels voeren in de herfst

Het roodborstje geniet van de herfstzonHet roodborstje geniet van de herfstzon
Het roodborstje geniet van de herfstzon

De dagen worden weer korter en de temperatuur daalt, bovendien wordt het steeds moeilijker om natuurlijk voedsel zoals insecten en bessen te vinden. Op dit moment profiteren veel vogelsoorten van de vitaminerijke bessen die groeien aan de struiken in jouw tuin.

Alle trekvogels (korte-, middel- en langeafstandstrek) bereiden zich in deze periode voor op een vermoeiende, lange en gevaarlijke reis naar hun overwinteringsgebieden verder naar het zuiden. Voor het vertrek worden extra vetreserves opgebouwd.
In deze tijd verdedigen (of veroveren) ook veel roodborstjes hun territorium - alle verliezers zonder een eigen wintergebied zullen ook een reis naar het zuiden moeten maken.

De standvogels (ook wel jaarrond vogels genoemd) moeten zich ook voorbereiden op de komende koude periode door een beschermende vetlaag op te bouwen. Als de temperaturen dalen, zoeken vogels hun toevlucht dichter bij huis. Ze gaan dan op zoek naar plekken waar ze zelfs in de koudere maanden voedsel kunnen vinden.

Juist van deze vetreserves zullen ze de koude wintermaanden moeten overleven. Wanneer je ze nu begint te voeren, zul je al snel vaste gasten hebben voor de winter.

Vogelvoer voor de herfst:

  • Vetproducten: Denk aan vettraktaties, vetblokken, vetbollen, vogelpindakaas en gevulde kokosnoten
  • Insecten: Bijvoorbeeld gedroogde meelwormen of andere producten die insecten bevatten
  • Pinda's: Hele, halve en gehakte pinda's worden door veel vogelsoorten graag gegeten
  • Voedermixen: Zaadmixen bieden in de herfst een gevarieerde voedselbron die verschillende vogelsoorten aantrekt en ondersteunt

Vogels voeren in de winter

De ringmus zet zijn veren op om zich te beschermen tegen de kouDe ringmus zet zijn veren op om zich te beschermen tegen de kou
De ringmus zet zijn veren op om zich te beschermen tegen de kou

Korte, koude en voedselarme dagen maken de zoektocht naar voedsel voor onze kleine vrienden moeilijk, en de overgebleven en nieuwe gasten maken dankbaar gebruik van onze hulp. De meeste bezoeken aan onze voederplaatsen vinden plaats in de vroege ochtend en avond, voordat het weer donker wordt.

Om de winterdag of de daaropvolgende koude nacht te overleven, hebben wilde vogels voldoende energie- en vetreserves nodig.
In de winter kost het vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden Celsius te houden. Tijdens een koude nacht kunnen kleinere vogelsoorten soms wel 10 procent van hun lichaamsgewicht verliezen.

Naast het voeren in de winter is het ook uiterst belangrijk dat de tuinbezoekers voldoende vocht tot zich kunnen nemen. Daarom moet er ook in de winter (als er geen sneeuw ligt) een drinkgelegenheid beschikbaar zijn.
Bij milde vorst kun je gewoon vers drinkwater voor vogels neerzetten. Ze gebruiken deze drinkplekken ook om in te badderen.
Maak je geen zorgen, omdat het water van hun ingevette veren afrolt, bevriest het niet. Zolang ze in de natuur open water kunnen vinden, is het prima als ze dat ook in de tuin kunnen vinden.

Gebruik echter nooit warm water of zelfs water dat verrijkt is met zout of suiker. Als alternatief kan je bij extreme kou iets verkruimeld of geschaafd ijs in de vogelvoederbak aanbieden.

Vogelvoer voor de winter:

  • Vetproducten: Denk aan vettraktaties, vetblokken, vetbollen, vogelpindakaas en gevulde kokosnoten
  • Pinda's: Hele, halve en gehakte pinda's worden door veel vogelsoorten graag gegeten
  • Voedermixen: Zaadmixen bieden in de winter een gevarieerde voedselbron die verschillende vogelsoorten aantrekt en ondersteunt
  • Insecten: Bijvoorbeeld gedroogde meelwormen of andere producten die insecten bevatten

Het assortiment van Aniculis.nl biedt een breed en hoogwaardig aanbod van vogelvoer voor alle seizoenen.

Met standaard strooivoer tot vogelspecifieke voedingsproducten - van Aniculis.nl komt geen enkele tuinvogel tekort.

Wat is dit? Vink "Onthoud mij" om uw winkelwagen op deze computer te raadplegen, ook als u niet ingelogd bent.